Skip to main content
 

Over Ons

John Jansen – Strategie

Als eigenaar (samen met zijn Stella) en als door de wol geverfde ondernemer houdt John Jansen vanuit helikopterview het overzicht over de projecten van Herwonnen Allure. Als een nieuw project zich aandient, duikt John er middenin om alle formaliteiten te regelen, maar vervolgens weet hij dat hij voldoende afstand moet bewaren om anderen hun inbreng te laten geven. Geheel volgens zijn motto als ondernemer: “Je moet weten waar je kracht zit en vooral ook waar niet. En je moet van jezelf weten waar je de plank mis slaat en daarvoor moet je specialisten inhuren”. Van zijn zelf toebedeelde taak binnen Herwonnen Allure zegt John, dat hij een nuchtere kijk heeft op vastgoed objecten en op de mogelijkheden tot revitalisatie.

Met aandacht voor de historie van een pand, richt hij zich op de toekomst en de spin-off voor de samenleving. Niet alleen revitalisatie dus, maar dat nieuwe leven voor een gebouw gaat binnen Herwonnen Allure ook altijd gepaard met een adequaat nieuw gebruik. Want anders is een gerevitaliseerd gebouw nog niet meer dan een mooie lege huls. “En wij willen beslist ook geen panden voor de neus van woningzoekenden wegkapen . Wij zijn in de gelukkige omstandigheid, dat we moeilijk verkoopbare stijlvolle panden kunnen aankopen en een nieuwe bestemming kunnen geven.” En hoe zit dat met die duurzaamheid? We werken met warmtepompen en een systeem van leidingen in platen die in de wanden, het plafond en de vloeren worden aangebracht. Dan heb je geen water van 70 graden in radiatoren nodig, maar dan is water van 35 graden onttrokken uit de aardbodem of lucht warm genoeg om het hele huis te verwarmen . Geen gas nodig en nauwelijks elektriciteit!” Ziedaar de duurzame filosofie achter Herwonnen Allure.

Stella Jansen – Gevoel & interieur Design

Als eigenaar (samen met haar John) en als liefhebster van mooi ingerichte stijlvolle panden is Stella Jansen maar al te blij, dat ze haar hele ziel en zaligheid kwijt kan in hun gezamenlijk project Herwonnen Allure. Zij is degene, die graag op zoek gaat naar panden die in aanmerking zouden kunnen komen voor het terug toveren in de oude glorie. En daarbij is ze zo vrij om haar eigen voorkeur te laten prevaleren. Het belangrijkste criterium voor aankoop van een pand is gewoon dat ze er zelf in zou moeten willen wonen. Niet dat ze weer wil verhuizen uit hun prachtige Villa Jacoba in Valkenburg, die als een van de eerste projecten binnen Herwonnen Allure bijzonder fraai in oude luister is hersteld. Stella is degene die na alle bouwkundige werkzaamheden zorgt voor de letterlijke revitalisering, door voor nieuw leven in de brouwerij te zorgen.

Dat ze daarvoor in de wieg gelegd is, is niet iets dat ze zelf gauw van de daken zal schreeuwen, dus daarom mag John zeggen waarom Stella zo goed is in dit aspect van de revitalisatie processen: “Stella heeft smaak, mensenkennis en een sterk ontwikkeld gevoel voor kwalitatieve en vooral mooie materialen. Naast het telkens vinden van bijzondere objecten is haar tweede sterke kracht is het inrichten van privé-interieurs. Het gaat​ daarbij altijd om de perfecte balans tussen het karakter van de woning en haar bewoners. Een kwestie van gevoel, en dat heeft ze!”. Stella zelf zegt het met andere woorden: “Ik hoef een pand nog niet eens van binnen gezien te hebben. Als het echt uitstraling heeft, dan is het al gauw goed genoeg. En zodra ik dan in zo’n pand binnenkom, zie ik al meteen hoe het moet gaan worden.” Op de vraag hoe dat nou in z’n werk gaat, dat aanpakken van een geschikt pand voor Herwonnen Allure, is het antwoord verrassend simpel. Stella zoekt en kiest een pand uit, puur op haar eigen gevoel. Daarna is John aan de beurt voor de zakelijke afwikkeling en komen de bouwdeskundigen aan boord. Als het bouwkundige gedeelte achter de rug is, komt Stella weer op het toneel om zich over het interieur te ontfermen. Dan wordt het pand opnieuw in gebruik genomen.

Jac Hendrix – Restauratie architect

Jac Hendrix is vanaf de start bij Herwonnen Allure betrokken. Hij is zowel nieuwbouw-architect als restauratiearchitect. En dat komt goed van pas binnen het concept van Herwonnen Allure als het erom gaat bestaande oudere gebouwen te revitaliseren, gebruikmakend van de mogelijkheden van hedendaagse materialen en moderne technieken. Jac Hendrix heeft zitting in monumentencommissies van verschillende gemeenten en was onder meer de monumentale toetser van de gemeente Roermond. Recentelijk was hij in Maastricht nog betrokken bij de restauratie van de bekende Onze Lieve Vrouwe-basiliek.

Jac Hendrix is blij dat hij zijn bijdrage kan leveren aan Herwonnen Allure. Hij was al betrokken bij de nieuwbouw van de woning aan de Kerkweg in Puth, maar daarna ook bij de revitalisering van de monumentale Villa Jacoba tot woning van John en Stella Jansen en bij de andere projecten die daarna volgden. Zoals de Valkenhorst in Valkenburg, waarin naast drie andere huurders nu ook zijn architectenbureau gevestigd is.

Compleet restaureren van monumentale panden zoals hij gewend is, of revitaliseren en herbestemmen, zoals binnen Herwonnen Allure gebeurt, het zijn voor Jac Hendrix twee verwante disciplines. In beide gevallen is het van belang te weten wat wel en niet kan, welke gedeelten van het pand van monumentale waarde zijn en welke niet. Daarbij vindt hij het extra interessant, dat John en Stella Jansen duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dat begon al jaren geleden met hun toen nieuwe woning in Puth, die een volledig duurzaam systeem “bijna helemaal zonder Essent” kent. Bij de verduurzaming van monumentale panden is het volgens Jac Hendrix vooral van belang te letten op bouwfysische aspecten, zoals schimmel en vochtregulatie. Dat maakt het aanpakken van oude panden tot een veelomvattende uitdaging. Wat zijn eigen inbreng betreft, zegt hij “het zijn binnen Herwonnen Allure allemaal unieke gebouwen in een eigen situatie. Daar zoek je dan het juiste maatpak bij en dan kan het zijn dat je je als architect voor een groot deel moet uitschakelen.” Voor Jac Hendrix hoeven er geen nieuwe torens of toegangen toegevoegd te worden. Prachtig voorbeeld vindt hij het pand Gosewijnstraat 12 in Valkenburg, waar hij wel degelijk bij betrokken was. “Daar zie je echt niet aan, dat er een architect bezig is geweest. Ik hoef me niet te bewijzen als architect, ik moet zorgen voor kwaliteit van een passend maatpak. Voor mij hoef je aan een gerestaureerd pand juist niet te zien, dat er een architect bij betrokken was.”

 

Jos Wagemans – Bouwmanagement

Jos Wagemans is met zijn ruim 40 jaar bouwervaring een rots in de branding voor de unieke en bijna altijd complexe projecten van Herwonnen Allure. John Jansen roemt hem om zijn kennis en ervaring “waardoor we snel beslissingen kunnen nemen en als iemand met een vraag of probleem zit, is de oplossing al heel gauw gevonden met een simpel telefoontje of appje met foto of schets naar Jos.”

Jos Wagemans is directeur van het naar hem genoemde bureau “Wagemans Bouwadvies”, uniek gevestigd (hoe kan het ook anders) in de Oude Molen aan de St. Pieterstraat in Valkenburg. Het bedrijf is gespecialiseerd in kleine en middelgrote duurzame en traditionele bouwprojecten in heel Nederland. Bijzondere bijkomende specialisatie in bouwkundig opzicht is voor Jos Wagemans dat hij de Nederlandse vertegenwoordiger is van het Duitse massiefhouten bouwproduct “Nur-Holz” van de firma Rombach uit het Duitse Schwarzwald, die met speciale massiefhouten constructies “zonder lijm” fraaie houten gebouwen maakt.

Binnen Herwonnen Allure houdt Jos zich met zijn bouwmanagement en bouwadvies bureau vooral bezig met investeringsbegrotingen, uitvoeringsbegrotingen, planning, werkvoorbereiding, coördinatie, kwaliteitscontrole, financiële bewaking van bouwkosten en de nazorg. En hij hecht eraan toe te voegen, dat betrouwbaarheid en vertrouwen wat hem betreft de sleutelwoorden zijn bij al zijn doen en laten.

Jaak Vanderhoydonks – Anresto historische bouwmaterialen

Jaak Vanderhoydonks is een soort verzamelaar, maar dan geen amateur op de zondagmorgen, maar een echte proferssional, de hele week door. Dat is ook wel nodig als je jezelf “bouw-antiquair” mag noemen en handelaar in antieke bouwmaterialen van uitzonderlijke kwaliteit. “Wij beschikken over een groot antiquariaat met zeer uiteenlopende zaken voor het interieur,” zegt hij.

Maar waar haalt een mens 16de-eeuws hang- en sluitwerk vandaan en hoe kom je aan 17de-eeuwse binnen- en buitendeuren?

“mijn aankoopregio beslaat Noord-Frankrijk en de hele Franse en Belgische Ardennen”, luidt het antwoord. Trouwens Jaak staat er echt niet alleen voor. Hij weet zich bijgestaan door zijn echtgenote Jacqueline, die een voorname rol speelt in de dagelijkse bezigheden en administratie van het bedrijf. En ze worden omringd door hoog gekwalificeerd personeel in eigen ateliers van meubelmakerij en restauratie, tot een timmerbedrijf, een eigen smederij en een afwerkingsafdeling aan toe.

Jaak Vanderhoydonks weet met zijn bedrijf Anresto in het Belgisch-Limburgse Lommel al die spullen te vinden waar nodig te bewerken én weer aan de man te brengen. Zo ook binnen Herwonnen Allure. De restauratie van Villa Jacoba in Valkenburg is een van de spraakmakende restauratieprojecten waarbij veel historische bouwmaterialen van Anresto verwerkt zijn. Maar ook de voordeur van de Gosewijnstraat 12 komt uit zijn werkplaats. Volgens Jaak Vanderhoydonks is juist Villa Jacoba van John en Stella Jansen een mooi staaltje van samenwerking binnen Herwonnen Allure. “We hebben het interieur zeker een vaste vorm gegeven met de juiste materialen in goede samenspraak met de familie Jansen en vooral rekening houdend met hun persoonlijke smaak.”

Walter en Ingeborg Erkens – Toro Interieur Design

Na een verbouwing moet een gebouw weer gaan leven. Zodra het team van bouwtechnische deskundigen de revitalisatie van een pand voor Herwonnen Allure heeft afgerond, is het de taak van de eigenaren om het gebouw weer een nieuwe bestemming te geven. Wordt er gewoond of wordt er gewerkt? Afhankelijk van die keuze wordt er zakelijk efficiënt of huiselijk warm, comfortabel en gezellig ingericht. Degene die zich daar vooral mee bezighoudt is Stella Jansen. En in haar slipstream lopen dan al gauw op haar verzoek twee goede vrienden mee naar binnen.

Ingeborgh en Walter Erkens runnen al meer dan 25 jaar hun zaak in luxueuze inrichting Toro Interior Design, “van kleine accessoires tot totaal-inrichting”. Voor dat laatste is Stella Jansen bij het echtpaar Erkens dus aan het juiste adres. Uitvalsbasis van Ingeborgh en Walter is hun winkel aan de St. Pieterstraat in Maastricht, stijlvol omarmd door de middeleeuwse stadsmuur. Maar hun actieradius is aanzienlijk groter dan Limburg en omstreken. Wie hun website www.torodesign.nl bezoekt, kan zien wat Toro Interior Design zoal te bieden heeft van A tot Z. Van Antiek & Brocante tot Zitmeubels en enige tientallen categorieën daar tussenin met alles wat met klassiek Engelse, maar ook met sjieke eigentijdse interieurinrichting te maken heeft.

Behalve het winkelend publiek dat spontaan hun winkel in Maastricht binnenstapt, bedienen Ingeborgh en Walter geregeld ook clientèle door middel van huisbezoek. Van Aken tot Hasselt, maar vooral ook van Knokke tot de Cote d’Azur. Daar verzorgen ze dan de complete inrichting van luxueuze panden die veelal dienen als tweede huis voor hun eigenaren.

Binnen Herwonnen Allure lenen de bedrijfsmatig gebruikte panden zich niet nadrukkelijk om qua inrichting door Ingeborgh en Walter onder handen genomen te worden, maar de panden met een woonbestemming des te meer. Zo waren zij al meteen betrokken bij de inrichting van de Villa Jacoba en ook bij een aantal latere woonprojecten zoals de Gosewijnstraat 12 om nog maar een juweeltje te noemen. De foto’s van de inrichting van Villa Jacoba en van de zorgwoning Casa Caselli op deze site spreken wat dat betreft boekdelen.