Groene Sedem Daken

We kunnen er haast niet meer omheen; de vele voordelen en positieve effecten van een groendak op zowel mens als dier. Het werken en leven in een groene omgeving heeft een ontspannende werking en zorgt voor minder stress en meer rust door haar natuurlijke uitstraling.

Maar een groene omgeving verhoogt ook de biodiversiteit en creëert een leefomgeving voor kleine plant- en diersoorten zoals insecten, bijen en vlinders en levert een hoge isolatiewaarde op hetgeen direct merkbaar is in het energie verbruik.

Daarnaast absorbeert een groendak het hemelwater bij een regenbui. Het water wordt gebufferd in de planten, het substraat en in het drainagesysteem. Hierdoor wordt het water vertraagd afgevoerd.

Het overtollige water gaat niet naar het riool maar wordt via grindkoffers naar de bodem geleid waardoor ons rioolsysteem minder belast wordt. Het gebufferde water op het groendak wordt later teruggegeven aan de planten en aan de atmosfeer door verdamping.


Voordelen dak voorzien van Sedem

1. Levensduur van het dak

Een groendak verlengt de levensduur van een dak. Zo beschermt groen op het dak de dakbedekking tegen uv-straling. Hierdoor gaat een dak gemiddeld 2 keer langer mee.

2. Water opslag

De planten op een groendak houden regenwater tijdelijk vast en geven dit langzaam weer terug aan de omgeving. Een hele goede waterbuffer bij wateroverlast.

3. Isolatie

De temperatuur op een zwart dak kan in de zomer erg hoog oplopen. Een groendak zorgt ervoor dat er minder warmte door naar binnen wordt afgegeven.

4. Biodiversiteit

Elk groendak heeft een positief effect de omgeving. Zo verhogen ze de biodiversiteit en creëert het een leefomgeving voor kleine insecten, bijen en vlinders.

5. Versterking

Het toepassen van een groen sedem dak in combinatie met een warmtepomp en bodem infiltratie vormen samen een versterkende combinatie van technieken die alle bijdragen tot een maximale verduurzaming, minder energie gebruik en dus veel lagere energie lasten. 


Projecten waar we een Sedem dak hebben toegepast

Villa Valkenhorst

Alle platte daken voorzien van sedem

Tussen de eclectische villa’s van eind 19e / begin 20e eeuw bouwde ondernemer Jan Huynen zo’n 60 jaar geleden een voor die tijd modern woonhuis op een ruim perceel: Villa Valkenhorst. Huynen was een van de grondleggers van de TEFAF en het MECC en is initiator van ingenieuze duurzaamheid projecten. Duurzaamheid is ook het sleutelwoord van de transformatie die de villa in 2021 onderging. Het ruim bemeten pand is volledig gerenoveerd en up-to-date gemaakt en biedt ruimte aan nieuwe bedrijven die zich in Valkenburg vestigen.


Zorgwoning Casa Caselli

Volledige platte dag voorzien van Sedem

Casa Caselli is een zorgwoning die is gerealiseerd in de parkachtige tuin van Villa Jacoba.

Vanzelfsprekend moest deze zoveel mogelijk ‘wegvallen’ in het tuinontwerp en ook moest het ontwerp en het materiaalgebruik in balans zijn met de allure van de villa.


Zwembadhuisje Villa Jacoba

Zwembadhuisje Villa Jacoba

Deze villa aan de Kloosterweg in Valkenburg is een rijksmonument, want het is een prachtig bewaard voorbeeld van de gotische architectuur.

In 1825 door de Maastrichtse bankiersfamilie Tielens volledig uit mergel gebouwd en de afgelopen jaren minutieus gerestaureerd door de huidige bewoners. Geheel in stijl zijn op het parkachtige terrein ook een garage en een zorgwoning gerealiseerd.


Fotoalbum projecten groene Sedem daken

Het projectteam

John Jansen | Strategie & Explotatie

Stella Jansen | Interieur Design

Jac Hendrix | Architect

Jos Wagemans | Project Management

Jan van Wingerde | Swan Real Estate

Jaak Vanderhoydonks – Anresto historische bouwmaterialen

Het bouwteam

De bouwers